Kralenketheltje 

  Handgemaakte glaskralen en sieraden

Het maken van glaskralen

Ik brand mijn kralen met een Norton Minor zuurstofbrander. 

Ik werk over het algemeen met Italiaanse of Duitse glasstaven. Deze worden langzaam in de vlam verhit en om een zgn. mandrel (een ijzeren staaf) gedraaid tot de kraal de gewenste vorm heeft. Hierna kan deze naar wens gedecoreerd worden. 

De mandrel is van te voren in een speciaal oplosmiddel gedoopt, zodat de kraal makkelijk loslaat nadat hij uit de oven komt. 

Als de kraal klaar is gaat deze in een speciale oven, die eerst tot 526 graden Celsius verhit wordt en vervolgens heel langzaam tot kamertemperatuur afgekoeld wordt. Dit gebeurt om de spanning, die tijdens het branden in het glas is opgebouwd, eruit te halen. Dit zorgt er voor dat er geen breuk ontstaat. De temperatuur zakt heel geleidelijk met een paar graden per uur. Dit proces heet annealen en duurt enkele uren.

Als de kralen uit de oven komen zijn ze helemaal afgekoeld en kunnen van de mandrel gehaald worden. Met een diamantboortje worden de resten van het oplosmiddel verwijderd en is de kraal klaar om te worden verwerkt.